Vad är padel?

vad är padel

Padel, eller padeltennis, är en sport som fått ett riktigt uppsving bara de senaste åren. Mycket på grund av att det är en rätt lättspelad sport som alla kan testa på, samtidigt som den är social och ger tillfälle att både träna och umgås på samma gång. Som en kombination av just tennis och squash får du det bästa av två världar. Men, trots att padel är en sport som de flesta kan testa på och faktiskt lyckas i finns det också flera proffs som spelar och tävlar på världsnivå – det kan med andra ord bli seriöst om man vill det! Oavsett vad just ditt syfte med padel är kan du lära dig allt om sporten i den här texten.

Vad är padel?

Kort sagt är padel, precis som tennis och squash, en typ av racketsport. Du kan precis som i tennis spela både singel och dubbel, dvs en mot en eller två mot två, men det vanligaste är att spela dubbel. Padel går ut på att du tillsammans med en partner, om du spelar dubbel, ska slå en boll över ett nät till motståndarna på andra sidan planen. Vardera par har alltså en varsin planhalva att röra sig på, som i sin tur omringas av väggar runt om. Det finns alltså rätt många likheter mellan padel, tennis och squash.

Skillnader mellan padel och tennis/squash?

Men, i och med att du vid spelandet av padel även har möjligheten att ta hjälp av väggarna runt omkring banan är det också en sport som kan liknas vid squash. Just av den anledningen brukar man säga att padel är en kombination av tennis och squash, där du får det bästa av dem båda.

Den största skillnaden mellan padel och tennis eller squash är dock att du i padel spelar med ett annat typ av racket. Det vill säga, i padel använder du dig inte av de klassiska racketarna med strängar. Istället består racket av ca 4cm kompositmaterial, där ytan är hel med små hål i sig.

Du får därmed inte samma kraft och längd på dina slag, men samtidigt är det lättare att träffa och slå rätt. Den hela ytan gör att bollen har lättare att studsa mot racket, vilket i kombination med den hjälp du kan få från väggarna gör det väldigt lättspelat. Racket kan dock anpassas efter nivå.

Hur spelar man padel?

Som tidigare nämnt är padel en rätt enkel sport som de allra flesta kan ta del av och bli rätt duktiga inom. Det krävs varken erfarenhet eller särskilt mycket kunskap för att det hela ska funka, utan istället är det väldigt enkelt att lära sig och bli en del av.

Det just på grund av att det är en kombination av den lite mer krävande tennisen och den lite mer förlåtande squashen – så länge du kan träffa en boll kan det vara rätt roligt att spela. Samtidigt får du chansen att umgås med din partner och dina motståndare, samt röra på dig.

Att spela padel

Men hur går det egentligen till när man ska spela padel? Jo, till att börja med så är det du tillsammans med din partner som spelar mot två motståndare. Vardera par har en varsin planhalva som tillsammans utgör en helplan på 10x20m, jämfört med en tennisbana som har storleken 11x24m. Planen delas upp av ett nät, vilket i sin tur är det ni ska skjuta bollen över.

Hela planen är omringad av 3m höga glasväggar som både agerar skydd och hjälpande hand vid spel. När spelet väl sätter igång handlar det alltså om att du och din partner ska försöka slå bollen över nätet till motståndarna på andra sidan. Sen använder man sig av samma spel och poängsystem som i tennis, bara med skillnaden att det även är okej att ta hjälp av väggen.

Självklart finns det en hel del spelregler som kan vara bra att veta om. På grund av att sporten är en kombination av både tennis och squash kan reglerna alltså skilja sig en del från hur man spelar de två separata sporterna. Däremot är det lätt att lära sig! Vill du ta del av specifika paddelregler kan du läsa vår text om det här (LÄNK till text om padelregler).

Historien om padel – sportens ursprung och utveckling

Av flera olika anledningar är padel en sport som väldigt många tycker om att spela. Utöver att det är en sport som både är rätt lätt att lära sig och som bjuder på ett underhållande, mångsidigt spel är det också en sport där du kan kombinera umgänge och träning. Du kan själv välja svårighetsgrad på spelet och kan därmed alltid anpassa nivå och tempo efter egen kunskap.

Intåg till Sverige

Just med tanke på att det idag är så pass många som spelar är delaktiga i padel kan det kännas som att det är en sport som funnits i Sverige för alltid. Så är däremot inte fallet. Det är faktiskt inte alls särskilt många år sen som padel blev en del av idrottssverige. Först år 2016 lades ordet paddeltennis in i den svenska nyordslistan – sen dess har intresset för sporten vuxit enormt.

Från en början härstammar padel från Mexico, där man redan under 1969 spelade den typ av padel som vi gör idag. Ett par år senare, i mitten av 1970-talet, vandrade intresset vidare till Europa och framförallt Spanien.

Internationellt uppsving

Något som däremot gjorde att padel fick ett något mer internationellt uppsving var när man år 1991 bildade en paddelorganisation vid namn International Padel Federation. Syftet med denna organisation var att sprida padel som sport för att öka medvetenheten kring och intresset för den. Faktum är att detta lyckades man rätt bra med.

Redan 1992 var padel en så pass omtalad och världstillgänglig sport att man bestämde sig för att arrangera världsmästerskap i just padel. Sen dess har populariteten för och engagemanget i sporten vuxit så det knakat, och det då även i Sverige. Är du intresserad av att bli en padelspelare du också finns det alltså goda möjligheter att spela padel så väl i hemlandet som utomlands!

Spela padel i Sverige

Är du intresserad av att bli en padelspelare? Oavsett om du vill satsa stenhårt och bli proffs eller om du bara vill spela padel för att det är roligt, socialt och för att det ger lite motion finns det ett flertal valmöjligheter för dig att välja mellan.

Sverige är nämligen en av de länderna där sporten florerat mest de senaste åren. Det har resulterat i att det idag finns mängder av padelbanor och padelhallar att besöka då man vill spela just padel.

Faktum är att det idag finns över 500 anläggningar runt om landet där du kan boka in dig på padelbanor. 60 av dessa erbjuder dig att spela padel i Stockholm då de ligger placerade i eller runt i kring staden.

Fördelen med att spela padel i Sverige är att du själv kan avgöra om du vill spela på en padelbana inomhus eller om du vill spela utomhus på en utomhusbana. För dig som vill spela racket i Sverige och vill få mer information om vilka padelbanor som du kan spela på i Sverige kan du läsa mer här. Vi har även tagit fram information om alla padelklubbar i Sverige om du vill gå med i en klubb för att träna eller kanske börja tävla i padel, läs då mer här.

Vad är padel?
Rulla till toppen