Skillnad mellan padel och tennis

Bara under de senaste två åren har padel blivit den nya inne- sporten som alla ska spela. Detta gäller inte bara i storstäderna, utan det gäller faktiskt i princip i alla städer runt om i Sverige. Att just padel blivit så pass populärt beror dock på flera saker, inte minst att det är en sport som alla kan spela och ha väldigt roligt i. Samtidigt blir många rätt förvirrade av att padel liknar både tennis och squash väldigt mycket. Trots att det kan kännas förvirrande finns det väldigt tydliga förklaringar på denna likhet! I den här texten går vi igenom allt som rör padel, framförallt vad skillnaden mellan just padel och tennis är.

Vad är padel och vad är tennis?

Låt oss börja med att reda ut vad de två olika sporterna är. Trots att det finns väldigt många likheter mellan de två så finns det även en hel del skillnader, både när det kommer till spelandet, spelregler, klädsel, utrustning och tillgänglighet.

Så spelar du padel

När man ska förklara för andra vad just padel är brukar man säga att det är en racketsport där man kombinerat tennis och squash. Padel kan spelas som dubbel, två par mot varandra, eller singel, en mot en. Vanligast är att spela dubbel. Spelet går ut på att motståndarna möte varandra i en match och set och game, precis som i tennis. Tillsammans med motspelaren ska man slå bollen över nätet, som i sin tur delar upp planen och skapar två planhalvor.

Spelreglerna ser sen ungefär ut som i tennis, bara med skillnaden att man precis som i squash får ta hjälp av de höga glasväggarna som omger spelplanen. Det blir då lite enklare att träffa bollen och få poäng trots att den flyger snett eller konstigt. Padelracket, som är helt med små hål, bidrar även det till att spelet är mer tillgängligt för alla.

Ursprung

Detta koncept var något som en kreativ mexikanare kom på under 1960-talet då han ville spela en ny variant av racketsport (Läs om padelns historia). Man har dock sett tecken på att en liknande version spelades redan på 1920-talet.

Hur som helst fanns det intresse att hitta på en ny racketsport, och det gjorde man genom att kombinera några av de två vanligaste. Det som krånglar till det lite där att man valt en del saker från tennisen och en del saker från squashen. Detta kan vara rätt förvirrande, speciellt om du sen tidigare är van med det ena eller det andra.

Fördelen är dock att padel är en sport som är väldigt lätt att anpassa sig efter och komma in i och med att det finns rätt mycket som talar för att du får poäng oavsett slagträff. Självklart finns det regler, men väggarna och racket gör det hela väldigt mycket mer förlåtande. Vill du spela på en svårare nivå är det dock också möjligt.

Så spelar du tennis

Ser man då istället till tennisen och vad den sporten erbjuder finns det väldigt tydliga skillnader från padeln. Främst får man i tennis inte ta hjälp av några väggar, och så är ett tennisrack något svårare att träffa med än vad det är med ett padelrack. I tennis har bollen också lite bättre studs, vilket innebär att slagen blir längre men också att de kräver mer precision.

Själva spelet ser dock rätt lika ut som padel i och med att man i padeln valt att ta med i princip alla spelregler från tennisen. Spelplanen delas upp av ett nät, som i sin tur utgör två planhalvor – en för vardera spelare eller par. Bollen ska sen slås mellan motståndarna över nätet i en match av set och game.

Det som skiljer är hur banan är uppbyggd, vilka ”hjälpmedel” man får, samt att man i tennisen kan spela både dubbel och singel medan man i padel alltid spelar dubbelt. Att padel och tennis är lätt att blanda ihop är inte så konstigt. Men, det finns även ett flertal skillnader som är nödvändiga att hålla isär då du vill lära dig padel.

Skillnader mellan padel och tennis?

För att göra det hela lite tydligare när det kommer till skillnaderna mellan padel och tennis tänkte vi rada upp vad det faktiskt är som skiljer dessa två sporter åt. För trots att det finns ett flertal varierande skillnader i form av olika aspekter så är det ett par skiljaktigheter som är extra avgörande. 

Spelplan och bana

En av de främsta skillnaderna mellan tennis och padel är just spelplanen och banorna som man spelar på. En tennisplan eller bana är nämligen lite större än en padelbana. Denna mäter ofta runt 11x24m, till skillnad från padelbanan som ofta mäter 10x20m. På tennisbanan kan du välja att spela singel eller dubbel, medan du på padelbanan alltid kör dubbel.

När man spelar tennis utgår man från banans bas- och sidlinjer. Det är dessa som avgör om bollen landar rätt, om den är utanför eller om den gills som träff. Spelar man padel så utgår man från väggarna som omger planen då även dessa får användas i spelet. Båda spelplanerna delas dock upp av ett nät som indikerar på vilken sida motståndarna måste hålla sig till.

Spelregler

Det finns också en del skillnader mellan de två sporterna då man kollar till spelregler. I grund och botten utgår man från samma spelregler som i tennisen då man ska spela padel, det vill säga att man spelar med set och game.

För att vinna ett set krävs det att du vinner fyra bollar, där den sista kallas för game. Om du lyckas med det får du och din möjliga partner ett poäng. Hela matchen brukar gå ut på att man ska bli bäst av tre eller fem set. Precis samma spelregler gäller i padel, bara med skillnaden att väggarna får användas.

Däremot är det viktigt att bollen först studsar i golvet på din planhalva innan den studsas iväg till andra sidan.

Serve och slag

Något som kan vara bra att hålla koll på när det kommer till spelande av padel kontra tennis är att serven ser lite annorlunda ut i padel. I padel är det nämligen som så att servern först och främst ska slås med underhanden, samt att den alltid ska slås i eller under midjehöjd. Bollen ska då först slås i marken på din sida innan den studsar diagonalt till motståndaren över nätet.

En annan avgörande skillnad då man kollar på själva spelandet är att du i padel får göra så kallade volley- och halvvolleyslag. Det förutom när du servar. Detta är inte tillåtet i tennisen där slagen endast ska komma underifrån.

Utrustning

Den sista, men samtidigt en av de mest självklara skillnaderna, är vilken utrustning man använder sig under spelet. I tennis spelar man med traditionella, avlånga tennisrack som består av ett smalt rutnät. Det till skillnad från padelrack som är heltäckta med små hål. Padelrack är även mer kompakta. Därmed är det lättare att träffa bollen och få till ett bra slag.

Gällande bollarna man använder finns det inte särskilt stora skillnader där. Det enda är att tennisbollen har lite bättre studs. Det innebär då att det är lättare att få till lite längre och hårdare slag med en tennisboll, samtidigt som slagen också kräver bättre träff och mer precision för att det ska gå vägen. I padel ska inte bollarna studsa lika långt.

Skillnad mellan padel och tennis
Rulla till toppen