Padelregler

Att spela padel är något som allt fler gör, det inte minst i Sverige. Trots att sporten introducerades redan under 1970-talet har den aldrig varit så populär som den är nu. Vi förstår dock varför! Padel är en sport som de allra flesta kan spela då den både är rätt enkel att lära sig och väldigt roligt att ta del av – du kan spela padel på alla olika nivåer, det oavsett tidigare kunskap och erfarenhet. Samtidigt är det en sport som bjuder på en del motion kombinerat med umgänge. Det är alltså väldigt troligt att det blir en bra upplevelse.

Något som däremot kan vara lite krångligt med padel är just spelreglerna. Som en kombination av både tennis och squash kan det bli lite rörigt att hålla koll på vad som faktiskt gäller, det speciellt om du tidigare spelat antingen tennis eller squash och är van vid de specifika reglerna. Om du däremot bara ser över de padelregler som finns är det inte alls särskilt svårt. Vi går igenom allt du vill (och bör) veta om padelregler nedan!

Vad är padel?

Innan vi går in lite mer specifikt på just padelregler och vad som gäller när man ska spela vill vi förklara lite kort vad padel är. Trots att det är en idag väldigt omtalad och välkänd sport är det inte säkert att alla vet exakt vad det är. Här kommer därmed en liten kort förklaring.

Kort sagt kan man säga att padel är en racketsport där man kombinerat tennis och squash i ett. Med andra ord har man tagit lite av tennisen och lite av squashen, något som enligt många gör att sporten både blir enkel, rolig, social och mångsidig.

Hur spelar man padel?

Det hela går ut på att du tillsammans med din partner (man spelar oftast dubbelt) ska vinna över era motståndare på andra sidan nätet. Spelet äger rum på en plan som delas upp av ett nät – både paren har en varsin planhalva och ska slå bollen över nätet fram och tillbaka, där man räknar poäng precis på samma sätt som i tennis.

I padel får ni däremot också ta hjälp av glasväggarna som omringar planen, vilket innebär att spelet blir lättare. Samtidigt är ett padelrack väldigt mycket mer förlåtande då det består av en hel yta med flera mindre hål, istället för strängar. Sen spelar man enligt de spelregler som gäller.

Spelregler i padel – vad gäller?

Så vad gäller egentligen om jag vill spela padel? Hur ser spelreglerna ut? Som vi tidigare varit inne på är padel som en kombination av de två racketsporterna tennis och squash. Trots att padel klassas som en ”egen sport” innebär denna kombination att en hel del av själva spelet i sig kommer från just de två sporter som padel tagit inspiration från.

Med andra ord finns det en del likheter när det kommer till spelregler för padel och spelregler för tennis och squash. Närmare bestämt kan de allra flesta reglerna som gäller i padel kopplas tillbaka till antingen tennis eller squash. Ett exempel på det är att man använder sig av samma räknesätt som i tennis, samt att man får ta hjälp av väggen.

Nedan följer en sammanfattad förklaring om vilka padelregler som finns, och som du därmed bör ha koll på när du ska spela padel!

Padelregler för spelet

Några av de mest grundläggande padelreglerna, som alla spelare rent ut sagt måste veta om för att spelet ska gå vägen, är just att man räknar på samma sätt som i tennis samt att man alltid spelar dubbelt. Utöver dessa finns det ett par andra regler som kan vara bra att hålla koll på, som då handlar om själva speltekniken:

  • För att påbörja spelet, det vill säga för att påbörja en poäng, måste den som servar göra en så kallad underhandsserv. Det innebär att racket inte får träffa bollen över höfthöjd.
  • När första poängen i en match ska inledas är det ett krav att den som servar ska stå placerad till höger om mittlinjen. Servern ska göras diagonalt och bollen som slås måste flyga över nätet och landa på servrutan (rutan till höger om mittlinjen hos motståndarsidan). Du får dock chansen att serva två gånger.
  • Den som servar måste tänka på att en serve aldrig får träffa sidogallret om bollen studsat i marken. Servern får bara träffa glaset i denna situation.
  • De olika linjer och uppdelningar som finns på plan (utöver mittlinjen som skiljer de två motståndarlagen åt) gäller endast som riktlinjer när servern slås. Under resterande spel är det hela banan som gäller som spelplan.
  • När man spelar padel är det faktiskt tillåtet att genomföra så kallade volley- och halvvolley-slag. Det är även tillåtet att ta hjälp av glasväggen bakom eller på sidan av dig innan det att du slår över den till motståndarna, även då bollen studsat i marken.

Padelregler för poängräkning

Det finns med andra ord en del att hålla koll på. Och som om inte dessa ovanstående punkter vore nog finns det ännu lite fler padelregler som är nödvändiga att veta om, det då det kommer till poängräkning. Här kommer de:

  • Förlorad poäng gäller om bollen studsar två gånger på din sida av nätet. Det samma om en spelare träffas av bollen som du eller din partner skjutit. Viktigt att tänka på är också att du, för att poängen ska vara giltig, alltid först måste studsa bollen i marken på motståndarnas sida innan du möjligtvis slår den i deras väggar.
  • När det kommer till padel räknar man alltid på samma sätt som i tennis, det vill säga game och set. Game räknas då 15/30/40, följt av den sista avgörande poängen ”game”.
  • Vanligt är att man spelar till upp till 3 eller 5 set, där den som först når den bestämda summan vinner hela matchen.
  • För att du och din partner ska vinna ett set krävs det att ni vinner hela 6 games, samt att ni då leder med minst 2 games. Står det exempelvis 6-5 till er har ni alltså inte vunnit, men om det står 6-3 har ni vunnit.
Padelregler
Rulla till toppen