Padel idag

Som de flesta av er säkert redan vet om är padel en sport som fått ett rejält uppsving bara under de senaste åren, och det inte minst i Sverige. Trots att sporten har funnits på kartan i andra länder runt om i världen var det inte allt för länge sen som padel introducerades i Sverige. I och med att denna racketsport, som sägs vara en blandning av tennis och squash, är väldigt enkel och rolig att spela är det rätt lätt att förstå varför intresset för sporten vuxit så markant sen dess intåg. Det är en sport för alla, vilket även ger rum för snabb tillväxt och bred utveckling över hela landet.

Vad är padel?

I och med att padel är en sport som blivit så otroligt populär är det även en sport som de allra flesta vet om, eller åtminstone hört talas om. Däremot är det inte säkert att alla har full koll på vad padel är, det vill säga hur det spelas eller vad syftet med sporten är. Det är dock inte helt svårt att förstå sig på när man väl fått det förklarat.

Kort sagt kan man säga att padel är en typ av racketsport där man kombinerat spelet från tennis och squash. Spelet spelas oftast dubbelt, där vardera par har en varsin halva av planen som i sin tur delas upp av ett nät. Bollen slår man med ett så kallat padelrack som till skillnad från ett tennis- och squashrack består av en hel yta med små hål i sig. Att träffa bollen är alltså mycket enklare här då man inte får samma ”kantträffar” som i tennis och squash. 

Det hela går sen ut du ut på att du tillsammans med din partner ska slå över bollen över nätet på ett sätt som gör att ni vinner över era motståndare. Här får ni ta hjälp av både golvet och väggarna när ni spelar för att studsa bollen på olika sätt. Detta då självklart enligt de padelregler som finns. Man använder sen samma räknesätt som i tennis, det vill säga game och set. 

Padel idag – hur ser det ut?

Nu när vi alla har fått ett lite tydligare grepp om vad padel är lite mer specifikt, hur man spelar det och hur det hela går till är det dags att gå in mer i detalj om hur populär sporten är idag. De flesta skulle nog hålla med om att det är en av Sveriges absolut mest omtalade och spelade sporten just nu, vilket det även har varit under de senaste åren.

Däremot finns det också en hel del personer som anser att padel inte är ”en riktig sport” i och med att det är en kombination av två redan existerande, och väldigt stora, sporter. Padel är också socialt, vilket vissa tycker bidrar till att det inte är en riktig ”sport”. Där kan man såklart ha olika åsikter. Något som däremot är ett faktum som vi kan bevisa är att padel fått sitt ett rejält uppsving de senaste åren – de som säger emot det har med andra ord fel.

Fakta och siffror och padel

För faktum är det från år 2014 till år 2020 registrerades runt 2000 licensierade padelspelare, som idag då har tillstånd att lära ut paddel till de som vill lära sig eller träna. Om denna statistik, som vi hämtat från den Svenska padelföreningen, inte är ett tecken på hög efterfrågan och ökat intresse vet vi inte vad.

Samtidigt kan man se att antalet anläggningar gått från 17st till ungefär 500 år 2020, medan antalet föreningar stigit från 25 till 90st. Padel är med andra ord inne! Sen år 2020 har dessa siffror stigit ännu lite mer. Känner du dig intresserad av att testa på eller komma igång med padel är det med andra ord ett perfekt tillfälle att göra det nu.

Varför är padel så populärt?

Något som en del ställer sig frågan om är varför just padel har blivit en så pass populär sport, och även varför det sker just nu? Till att börja med handlar det om, som vi tidigare varit inne på, att padel är en sport som alla kan delta i. Det krävs inga förkunskaper eller tidigare erfarenheter för att du ska ha möjligheten att både kunna spela och ha roligt i padel.  

I och med att det är en kombination av både tennis och squash kan du själv anpassa svårighetsgraden och intensiteten i spelandet efter din egen nivå. Vill du, tillsammans med dina med- och motspelare, kan det både bli en fartfylld och krävande match. Samtidigt får du alltid ta hjälp av båda golv och väggar, där även ditt padelrack är väldigt förlåtande då du ska träffa.

Det finns med andra ord mycket som talar för att ni kan anpassa spelet efter den nivå ni själva önskar. På så sätt kan ni ha roligt, umgås och röra på er samtidigt som ni övar på koordination, teknik och racketspel. Kort sagt en perfekt kombination av socialt umgänge, träning och underhållning!

Padel idag
Rulla till toppen