Historia om padel

Att padel är en sport som de allra flesta vet om idag är inte bara ett påstående, utan det är ett faktum. Det var länge sen en sport blev lika stor och omtalad som padel har blivit bara under de senaste åren. Att det är just padel som blivit så populärt, och inte någon annan sport, beror dock på ett flertal olika anledningar. Inte minst att det är en sport som de allra flesta kan spela, det vill säga så länge du kan träffa en boll. Sen är det också roligt, socialt och så får du lite träning på det.

Något som däremot inte så många har koll på när det kommer till padel är just när sporten uppdagades, samt hur och var. Är du intresserad av att ta reda på mer om padel och dess historia ska du fortsätta läsa här!

Padel – vad är det?

Den populära och för många rätt nyfunna sporten padel är en racketsport som ofta benämns som en blandning av tennis och squash. I padel har man alltså kombinerat spelet från både tennis och squash, medan man valt att använda räknesättet från tennis och hjälpmedlet med tillåtna studs på väggarna från squash.

Enligt många är detta en riktigt bra kombination som både underlättar och gör det hela lite roligare, samtidigt som du får chansen att röra på dig. I och med att paddel också är en sport som oftast spelas dubbelt, det vill säga där två lag med två spelare i vardera lag som möter varandra, är det också en mycket social sport som erbjuder umgänge där ni kan lära er av varandra.

Var kommer padel ifrån?

Kombinationen av tennis och squash är alltså en lyckad duo. Något som många däremot tänker fel om är att padel, precis som vi tidigare nämnde, är en rätt ny sport – bara för att det är en sport som inte funnits i Sverige i överdrivet många år betyder inte det att det är en ny sensation för hela världen.

Utan snarare är padel en sport som funnits rätt länge. Närmare bestämt var det en man vid namn Enrique Corcuera som ”uppfann” den variant av padel vi spelar idag redan år 1969 i Acapulco, Mexico – reglerna för detta fastställdes dock inte förens år 1974. I Mexico och övriga Sydamerika har man däremot spelat ett liknande racketspel sen 1920-talet. Med andra ord är padel inte ett nytt fenomen.

Padelns utveckling världen över

Idag är det fortfarande i Sydamerika som sporten padel, som vi spelar den idag, är absolut störst. Något som däremot skiljer hela situationen åt idag från hur det såg ut då är att padel nu är känt i flera länder världen över.

Från början av 1970-talet har man spelat padel i Spanien, och sen 1991 finns det en internationell padelorganisation vid namn International Padel Federation vars syfte är att sprida padeln för att väcka ett ännu större intresse. Och detta har man minst sagt lyckats med. Idag är padel en sport som växer sig allt mer populär i flera städer runt om i Europa.

Samtidigt blir det allt mer populärt med världsmästerskap (VM) i padel, något man gjort sen år 1992. Det har även sen år 2005 funnits en professionell padeltour, som till en början hette Pádel Pro Tour men som idag kallas för World Padel Pro Tour. Det finns alltså en hel del saker som tyder på att padel är en rätt stabil sport, som bara har behövt lite tid för att etablera sig inom världen av sport på riktigt.

Varför just padel?

Nu kanske ni är många som funderar över varför det var just padel blev så pass populärt efter att just Enrique Corcuera började spela det i slutet av 1960-talet? Jo, det hela började egentligen med, vad vi har fått höra, att denna herr Corcuera byggde en mindre version av en tennisbana på sin tomt, som även då hade glasväggar runt hela planen.

När Corcueras kompis, som var ingen mindre än den spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe, besökte honom fattade han genast tycke för den tennisbana som byggts. De satte igång och började spela den en variant av padel med inspiration från den redan existerande padel tennisen, där de använde sportens perforerade rack, samt från squash, för att få ta hjälp av väggnara runt i kring.

Växande intresse bland kändisar

Efter en tids spelande valde de att ändra på ett par spelregler både gällande spelet i sig och gällande spelplanen, så att de fick till sporten precis som de själva föredrog. Prinsen Alfonso tyckte då att det var så roligt att han själv byggde två banor på sin privata Marbella Club på Costa del Sol – dessa kom då att bli några av de första padelbanorna i historien.

Denna prins Alfonso hade i sin tur väldigt många kända vänner som själva fattade intresse för deras nyfunna sport padel. Allt fler padelbanor byggdes runt om i Spanien samtidigt som intresset spred sig vidare till Argentina och övriga Latinamerika. Det tog inte länge förens padel var en välkänd sport bland både kändisar, sporteliter och turister, och sen dess har det bara fortsatt.

Att spela padel idag

För dig som själv tycker om att spela padel är det alltså Enrique Corcuera ackompanjerat med prinsen Alfonso de Hohenlohe som du ska tacka för sportens existens såväl som utveckling och tillväxt. Är du intresserad av att spela padel idag finns det mängder av möjligheter för dig att ta dig an sporten, det oavsett om du vill spela i Stockholm eller om du vill spela padel i Göteborg, Malmö eller Linköping. Här har samlat information om alla padelbanor i Sverige.

Historia om padel
Rulla till toppen